Nancy Springer: Enola Holmes – Az eltűnt márki esete

2022.06.04

Írta: Oross Tímea Sára 


Bizonyára mindannyian hallottunk már Sherlock Holmesról, a kiváló intelligenciájáról híres detektívről. De vajon milyen lehet a nyomozó családi háttere? Nancy Springer regénysorozatából alaposabban megismerhetjük, hiszen a főszereplője Sherlock Holmes 14 éves húga, Enola, akiről még a bátyjai is megfeledkeznek egészen addig, amíg anyja egy rejtélyes éjszakán nyomtalanul eltűnik.


Az írónő 1948. július 5-én született az amerikai Montclairben (New Jersey állam). 13 éves korától foga Pennsylvaniában élt, ahol rengeteget olvasott, főleg Arthur királyról, Robin Hoodról és Sherlock Holmesról. Ezekből a történetekből merített ihletet a 3 legsikeresebb regénysorozatához, melyek közül azonban csak Enola történetei jelentek meg magyarul. Két másik sorozata közül az egyikhez a kelta mitológiából és Arthur király legendáiból merít (Book of Isle), a másikhoz pedig Robin Hood történeteit veszi alapul és az ő törvénytelen lányának kalandjait meséli el (Rowan Hood).


Az Enola Holmes sorozat első része 2006-ban jelent meg. Főszereplője a történet elején épp betölti a 14-et, amikor az anyja eltűnik, és Enola elhatározza, hogy utánaindul, és megkeresi. 

Azonban két bátyja, Sherlock és Mycroft máshogy vélekedik erről, és úgy döntenek, hogy bentlakásos intézetbe küldik tanulni. De Enola furfangosabb náluk. Az anyja által ráhagyott rejtett pénzösszeg és agyafúrt gondolkodása - ami néha talán bátyjáét is meghaladja - segítségével megszökik a birtokról és London felé veszi az irányt. Út közben azonban egy új üggyel találkozik, ami épp kapóra jön neki, főképp azért, hogy tudja bizonyítani bátyjainak, hogy önállóan is boldogul. Elhatározza, hogy megkeresi az eltűnt Lord Tewksburyt, a fiatal vikomtot. Már elér Londonba és egyedül bolyong a sötét utcáin, amikor emberrablók fogják el és viszik egy hajóra és zárják be. Sikerül kijutnia, és még egy új útitársa is lesz. Valamint ezek mellett az egész történet alatt kódolt nyelvű üzeneteket közöl az újságokban arra számítva, hogy talán az anyja válaszol. Érdekes, hogy már maga a neve is egy kód, hiszen megfordítva Alone, vagyis egyedül és ez tükrözi is az élethelyzetét, miután elszökik otthonról. Nagyon fordulatos és kalandos történet. Nancy Springer tökéletesen elkalauzol abban az időben és még nyelvezetben is visszaadja azt az időszakot, amikor a történet zajlik.

Ha kedvet kaptál hozzá, mindenképpen kezdj bele. Tényleg letehetetlen és a sorozat többi része is zseniális. Bár kifejezetten inkább lányregény beütésű, szerintem mindenki élvezni tudná, már csak a rejtélyek miatt is. ☺ 


Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el