Lois Lowry: Az emlékek őre

2022.10.09

Oross Tímea Sára

Lois Lowry 1937-ben született amerikai írónő. Már gyerekkorában is érdekelték a könyvek és apja révén - aki a hadseregben dolgozott, fogorvosként - lehetősége nyílt világot látni. Több regénye is megjelent, melyeknek nagyrésze csak az eredeti nyelven olvasható(angol) és amik közül a leghíresebb Az emlékek őre tetralógia.


Az emlékek őre nem egy megszokott világban játszódik, ahol az embereknek úgy kell élniük, ahogy azt a bölcsek tanácsa megszabta még valamikor réges-régen. A családok harmóniában élnek, az emberek nem bántják egymást, nincsenek háborúk, nincs éhezés, nincs igazságtalanság. Úgy tűnik, ez egy tökéletes hely az életre.


A 12 éves Jonas azonban egy idő után nem így látja a dolgokat, hiszen egyre többet tud meg az őt körülvevő világ titkairól. Főhősünket a bölcsek tanácsa 12-es korában egy érdekes és nehéz feladattal bízza meg, amely a teljes életét megváltoztatja, miközben egy öregember minden tudását neki ajándékozza. Az izgalmas regény végére kiderül, hogy mit titkol el a bölcsek tanácsa és mi rejlik a titokzatos elbocsátás mögött. Azonban a történet itt még nem ér véget. Az írónő további három köteten át vezeti, amelyekben bekapcsolódik egy párhuzamos világ. A szálak a végére összefonódnak és a két főhős rájön a világaik közti kapocsra.Lowry fantáziája egy olyan világot alkotott, amely több korosztály számára is elgondolkodtató lehet. A párhuzamos világ hasonlósága, a titkok, minden egy kicsit felnagyítva mutatja talán a mai világot. A gyerekekből felnőttek, dolgozó emberek válnak, és ahogy bevezetődnek a világba, teljesen megváltoznak, főleg lelkileg.

Érdemes elolvasni, rengeteg "válasz" rejlik benne kimondatlan kérdésekre a világgal kapcsolatban és tényleg izgalmasan vezeti végig egy fiú, egy kisbaba és egy másik világból származó lány (és persze mindegyikőjük ismerősei) életét, célját. Különös hangsúlyt fektet az elfogadásra, a megbocsátásra, az uralkodás vagy a vezetés nehézségére, a szabályokra, melyek vannak, hogy hasznosak, van, hogy csak tehernek érezzük őket! Jó olvasást! ☺


Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el